οι ζυθοποιιεσ τησ ν. αφρικησ αντιδρουν στην απαγορευση πωλησησ οινοπν. ποτων

09.01.21, του Μιχάλη ΜεσαναγρενούΟι ζυθοποιίες Ν. Αφρικής (SAB) δήλωσαν ότι διαφωνούν έντονα με την επιβολή απαγόρευσης των εγχώριων πωλήσεων οινοπνευματωδών ποτών και έπειτα από μετά από πολύ σκέψη αποφάσισαν να προσφύγουν στα δικαστήρια

Οι ζυθοποιίες της Νότιας Αφρικής (SAB) δήλωσαν ότι θα αμφισβητήσουν τη συνταγματικότητα της απαγόρευσης από την κυβέρνηση απαγόρευσης πωλήσεων αλκοόλ στο δικαστήριο.


Σε δήλωση της, η ένωση των Ζυθοποιίων Νότιας Αφρικής δήλωσε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες της κυβέρνησης της Νοτίου Αφρικής για την αύξηση των περιπτώσεων Covid και χαιρετίζει όλα τα νόμιμα μέτρα για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού. Όμως, η SAB δήλωσε ότι διαφωνεί έντονα με την επιβολή απαγόρευσης των εγχώριων πωλήσεων οινοπνευματωδών ποτών και έπειτα από μετά από πολύ σκέψη αποφάσισε να προσφύγει στα δικαστήρια.

Όπως δήλωσε "Η SAB αποφάσισε να προσφύγει στα δικαστήρια για να αμφισβητήσει τη συνταγματικότητα της απόφασης που ελήφθη και τη διαδικασία που ακολούθησε το Εθνικό Συμβούλιο Διοίκησης για τον κορωνοϊό (NCCC) για την απαγόρευση της πώλησης αλκοόλ» ενώ συνέχισε «Η νομική ενέργεια είναι η τελευταία λύση που διαθέτει η SAB για την προστασία των υπαλλήλων μας, των προμηθευτών, των πελατών μας και όλων των μέσων που υποστηρίζουμε. Η SAB πιστεύει ότι οποιαδήποτε απαγόρευση, συμπεριλαμβανομένης της ισχύουσας, υπερβαίνει τα λογικά και απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και περιορίζει παράνομα διάφορα δικαιώματα που κατοχυρώνονται και προστατεύονται από το σύνταγμά μας. Αυτά περιλαμβάνουν το δικαίωμα στην ελευθερία του εμπορίου, το δικαίωμα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ιδιωτικότητα και το δικαίωμα στη σωματική και ψυχολογική ακεραιότητα"


Η SAB αναφέρει επίσης ότι ο αντίκτυπος στην οικονομία της Νοτίου Αφρικής και στον τομέα του αλκοόλ ως αποτέλεσμα της απαγόρευσης ήταν «δυσανάλογος και παράνομος».


Επίσης η SAB αναφέρει ότι ο Τομέας Αλκοόλ της Νοτίου Αφρικής προσέγγισε την κυβέρνηση στις 28 Δεκεμβρίου, την ημέρα που ανακοινώθηκε η απαγόρευση, με κάποιες εναλλακτικές λύσεις ώστε να αποφευχθεί η πλήρης απαγόρευση. Αυτά περιελάμβαναν περιορισμούς στα κανάλια εστίασης (on trade), τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργούν και ως σημεία μόνο πώλησης (off trade) σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες


«Η SAB πιστεύει ακράδαντα ότι αυτά τα μέτρα σε συνδυασμό με την προηγούμενη απαγόρευση της κυκλοφορίας, θα ήταν λογικά και αποτελεσματικά στη στήριξη του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και θα βοηθούσαν στον μετριασμό της μετάδοσης του ιού, διατηρώντας παράλληλα τη διαβίωση και διατηρώντας την οικονομία ανοιχτή», δήλωσε ο SAB.


Η SAB αναφέρει στοιχεία που αναφέρουν ότι περίπου 165.000 άτομα που εργάζονται στον τομέα του αλκοόλ έχουν χάσει τις δουλειές τους ως άμεσο αποτέλεσμα των δύο προηγούμενων απαγορεύσεων οινοπνεύματος, με 100.000 τώρα να ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Η SAB συμμερίζεται επίσης τις ανησυχίες της εταιρείας Vinpro και της South African Liquor Brandowners Association ότι ο περιορισμός του νόμιμου εμπορίου τροφοδοτεί την ανάπτυξη της παράνομης αλκοόλης.


Η απαγόρευση πρόκειται να παραμείνει σε ισχύ έως τις 15 Ιανουαρίου. Ο διευθύνων σύμβουλος Rico Basson εκτιμά ότι οι δύο προηγούμενες απαγορεύσεις πωλήσεων, καθώς και μια περίοδος κατά την οποία απαγορεύτηκαν επίσης οι εξαγωγές, προκάλεσαν απώλειες πωλήσεων κρασιού άνω των 7,5 δισεκατομμυρίων (378 εκατομμύρια λίρες), καθώς και «σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας» και κατάρρευση ορισμένων οινοποιείων και τουριστικών επιχειρήσεων.


πηγή : https://www.thedrinksbusiness.com/2021/01/ab-inbevs-south-african-subsidiary-to-challenge-alcohol-ban-in-court/